WOW opent The Gallery met tentoonstelling van Francis Bacon

Kick-off nieuwe reeks tijdelijke tentoonstellingen in Porto’s nieuwe culturele centrum

Berkel en Rodenrijs, 18 mei 2021 – Cultuur en kunst gaan hand in hand bij WOW. In aanvulling op de vijf reeds bestaande musea heeft WOW de deuren van The Gallery geopend, waar internationaal erkende culturele en kunsttentoonstellingen zullen worden gehouden. De opening van deze culturele ruimte vindt plaats met een iconische tentoonstelling van de grafische werken van Francis Bacon.

De kunstenaar werd in 1909 in Dublin geboren en overleed in 1992 in Madrid. Zijn wereldbeeld was eigen en compromisloos. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wijdde Bacon zich aan het drama en de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan middels figuratieve schilderkunst. Dit in tegenstelling tot zijn collega’s die het abstractionisme nastreefden. Hij daagde zichzelf uit om nieuwe perspectieven te zoeken door het menselijk lichaam zo realistisch en expressief mogelijk weer te geven om te zien in hoeverre de dynamiek van vlees en bloed kon worden gevangen en verbeeld.

De tentoonstelling is geinitieerd door WOW en art commissioner Charlotte Crapts. De werken zijn eigendom van de Renschdael Art Foundation, met een bijdrage van The Estate Francis Bacon.

Onderdelen van het belangrijkste gedachtengoed van Bacon zijn ook vertegenwoordigd in multimediale animaties die zijn gemaakt door de studenten Multimedia Art and Communication van de Escola Superior Artística do Porto (ESAP) en studenten van verschillende communicatie en grafische bacheloropleidingen van de Universidade Lusófona. Het doel was de aandacht te trekken van digital natives en te zoeken naar een aantrekkelijker omgeving die de twee talen zou combineren: schilderkunst en digitale interpretaties.

The Gallery ligt aan het hoofdplein van WOW. Tickets zijn online te koop op wow.pt of ter plekke aan de kassa. De Francis Bacon-tentoonstelling is te bezichtigen tot 26 september 2021.

Ga voor meer informatie over World of Wine (WOW) naar www.wow.pt en naar Instagram (@wow.porto) en Facebook (@wowporto).

Over World of Wine (WOW)

In de culturele wijk World of Wine (WOW) dompelen sinds de zomer van 2020 bezoekers zich onder de wondere wereld, geschiedenis en cultuur van de wereldberoemde portwijn. Gelegen in het historische Vila Nova de Gaia – gelegen in het hart van Porto – omvat WOW op 55.000 vierkante meter zes musea, negen restaurants, bars en cafés, diverse winkels, evenement- en tentoonstellingsruimtes en een eigen wijnschool. De bezoekers krijgen niet alleen een kijkje in de Portugese wijnproductie, maar ook verschillende culturele en gastronomische ervaringen. Dit alles met een weids uitzicht over de stad en de Douro-rivier. De gerestaureerde voormalige wijnpakhuizen vormen een ideale achtergrond voor Porto’s nieuwste toeristische highlight.

World of Wine (WOW) wordt in Nederland en Vlaanderen vertegenwoordigd door Lieb Management. Voor meer informatie of beeldmateriaal kun je contact opnemen met:

Irene Lipper – Lieb Management
T   +31 (0)6-21560233
M  info@lieb-management.nl