by Liebadmin on 30 september 2024
Een ode aan het beroemdste dier van het Arabisch Schiereiland
Rotterdam, 30 september 2024 – “Jij kameel!” – wat op sommige plaatsen als een belediging wordt gezien, geldt in de Arabische wereld als een compliment. Dit is ook het geval in het Sultanaat Oman, waar de woestijnbewoners worden gerespecteerd als hardwerkende, taaie dieren. De eenbultige dromedaris is een integraal onderdeel van de geschiedenis en het dagelijks leven van de Omani’s. Ze zijn vooral te vinden in de Sharqiyah Sands woestijnregio en in het zuiden van het land. Reizigers komen dromedarissen op verrassende momenten tegen in Oman, van badend in de wadi tot schoonheidswedstrijden en kamelenmelk cocktails cursussen in hotels. Ervaringen met dromedarissen geven je de kans om de cultuur en tradities van het land echt te ontdekken.
Dromedarissen staan bekend om het trotseren van extreem hoge temperaturen en het langdurig zonder water kunnen overleven; doornige struiken behoren tot hun favoriete voedsel. Het is dan ook verrassend dat deze dieren ook langs de kust te vinden zijn. Ze lopen op lange zandstranden of in het turquoise water van de wadi’s in Dhofar, de meest zuidelijke regio van Oman. Daar lessen ze niet alleen hun dorst en verfrissen ze zichzelf. Sommigen zwemmen zelfs in zee om van de ene baai naar de andere te komen. Op die plekken wacht meer voedsel of een potentiële partner op het strand. Een bizar en tegelijkertijd populair fotomoment!
Zwarte dromedarissen zijn zeldzaam en komen alleen voor in de grensregio van Oman, Jemen en Saoedi-Arabië. In Oman is hun leefgebied de Rub al-Khali, de grootste aaneengesloten zandwoestijn ter wereld, waar ze door de Bedoeïenen worden gefokt. Net als koeien in andere delen van de wereld, worden dromedarissen hier verdeeld in melk- en vleestypen, waarbij de zwarte bijzonder gewaardeerd worden voor hun vlees. Tegelijkertijd zijn ze een statussymbool voor rijke families en stammen en worden ze vaak geassocieerd met prestige, macht en rijkdom.
In het Alila Hinu Bay Resort in Mirbat, op ongeveer anderhalf uur rijden ten oosten van de provinciale hoofdstad Salalah, maken gasten kennis met de kunst van het mixen van drankjes. Tijdens deze cocktail- of mocktailcursus gebruiken ze een bijzonder ingrediënt, kamelenmelk. In Oman wordt kamelenmelk vaak vers gedronken uit een kom na het melken, maar het is ook perfect voor speciale mixdranken. De melk van de dromedarissen is zeer rijk aan vitamines en heeft een hoog mineraalgehalte, bevat minder verzadigde vetten dan koemelk en nauwelijks cholesterol. Bovendien is het licht verteerbaar, werkt het als een natuurlijk probioticum en versterkt het je immuunsysteem. Een populair drankje in het resort is de “Desert Rose” cocktail met kamelenmelk, wodka, aardbeienpuree en siroop.
In Oman zijn er niet alleen kamelenraces, waarbij de snelste dieren tegen elkaar racen – vergelijkbaar met paardenraces in Europa. Er zijn ook schoonheidswedstrijden voor de woestijndieren, zoals de “Hamrah Al Durou” een kamelen schoonheidswedstrijd in Ibri. Versierd met accessoires zoals juwelen, kwastjes en slingers, worden de dromedarissen in twee leeftijdscategorieën beoordeeld op verschillende criteria: waaronder hun afstamming, fysieke conditie zoals grootte en vorm, uiterlijk (met speciale aandacht voor de ogen en lippen), en hun gedrag en manier van bewegen. De winnaars ontvangen, naast meer aanzien, geldprijzen en certificaten. Reizigers die op het juiste moment aanwezig zijn, kunnen dit bijzondere spektakel meemaken. Het evenement heeft vaak een opwindende sfeer en trekt zelfs VIP-bezoekers uit het hele land.
De traditie van het houden van kamelen is diep geworteld in het dagelijks leven van de Omani’s, vooral onder de inwoners van Dhofar. Veel families houden kuddes kamelen, die van generatie op generatie worden doorgegeven en genieten dagelijks van verse kamelenmelk. Een merrie geeft tot 20 liter melk per dag. Als ze een veulen heeft, mag het kalf dit zes weken lang drinken. Na deze periode wikkelt de kamelenhoeder een juten zak om de uier, zodat het kalf niet alle melk kan drinken. Reizigers komen dromedarissen bijna overal in Dhofar tegen – of het nu langs de weg, op het strand of in de bergen is. Je kunt ze ook op de wegen tegenkomen, waar ze vaak in de weg lopen en weinig aandacht hebben voor het verkeer. Ze zijn echter niet wild; hun eigenaar is duidelijk te herkennen aan de markeringen op hun vacht. Overdag grazen de kuddes vrij, maar ‘s avonds keren ze snel terug naar hun meester.
Dromedarissen worden ook gegeten tijdens speciale gelegenheden in Oman, zoals het einde van de Ramadan. Hun vlees wordt op verschillende manieren bereid, bijvoorbeeld gewikkeld in bananenbladeren met een speciale kruidenmix, dadels en noten, en dan 48 uur in een aardoven gekookt. Deze specialiteit staat bekend als “Shuwa”. Geselecteerde restaurants bieden het hele jaar door gerechten met kamelenvlees aan, wat het een bijzondere ervaring maakt voor reizigers. Als je van streetfood houdt, zijn er onopvallende kraampjes langs de drukke straten in Dhofar waar je stukjes kamelenvlees kunt proeven, gegrild op hete stenen.
Over Oman
Marhaba! Op negen uur vliegen van Nederland worden reizigers in het Sultanaat Oman ondergedompeld in een wereld van 1001 Nachten. Het land aan de Indische Oceaan speelde ooit een sleutelrol in de ontwikkeling van handelsroutes over zee tussen Azië, Oost-Afrika en Europa. Vandaag de dag is het rijke culturele erfgoed aangevuld met moderne, duurzame ontwikkelingen. Bezoekers kunnen zich verheugen op meer dan 5.000 jaar geschiedenis, vijf UNESCO Werelderfgoed-locaties en vele culturele bezienswaardigheden zoals het indrukwekkende Royal Opera House en de Grote Moskee van Sultan Qaboos in de hoofdstad Muscat. Daarnaast biedt Oman verschillende natuurlijke rijkdommen: de meer dan 3.000 kilometer lange kuststrook herbergt droomstranden voor verschillende watersporten, dramatische kliffen en markante uitkijkpunten om zeeleven te spotten, zoals dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden. Het enorme Hajar gebergte doorklieft het binnenland – met 3.075 meter is Jabal Shams de hoogste berg op het Arabisch schiereiland; Jabal Akhdar daarentegen is betoverend met zijn hangende tuinen. Weelderige oases, verborgen wadi’s en metershoge zandduinen nodigen outdoor-liefhebbers uit tot activiteiten als klimmen en wandelen. Diverse specerijen en smaken typeren de veelzijdige keuken van het land.
Meer informatie over Oman:
Website: www.experienceoman.om
Instagram: www.instagram.com/experienceoman
Facebook: www.facebook.com/ExperienceOmanNL/
Het Sultanaat van Oman wordt in Nederland vertegenwoordigd door Lieb Management. Voor meer informatie of andersoortige vragen kunt u contact opnemen met:
Marjolein Helder
T +31 (0)6 34328085
M oman@lieb-management.nl