Een culinaire rondreis door Oman: 8 traditionele gerechten

Rotterdam, 31 oktober 2023 – Van wadi’s tot woestijnen en souks; wie een rondreis door Oman maakt wordt niet alleen getrakteerd op een gevarieerd landschap, maar ook op een interessante cuisine. Met een 5.000 jaar oude geschiedenis en een gastvrije bevolking staat reizigers een aantal culinaire hoogtepunten te wachten. Van exotisch fruit in Dhofar tot barbecues op stranden en eeuwenoude thee- of koffieceremonies voor iedere maaltijd. Verwen de smaakpapillen met deze acht traditionele gerechten die je tijdens een rondreis Oman zeker wilt proeven.

Shuwa – Vleesgerecht gemaakt in de Omaanse versie van een slowcooker

Shuwa is een feestelijk vleesgerecht dat vaak geserveerd wordt als feestmaal aan het einde van de vastenmaand Ramadan. Lams-, geiten- of kamelenvlees wordt op traditionele wijze gemarineerd in een speciaal kruidenmengsel en gevuld met dadels of noten en tot slot gewikkeld in bananenbladeren. Vervolgens wordt het vlees begraven in een ‘Shuwa oven’, een ondergrondse put bedekt met tegels of uitgerust met een metalen trommel. Deze is in de meeste tuinen van Omaanse families te vinden. De oven wordt gevuld met hete kolen en afgesloten met een deksel. De Omaanse versie van een slowcooker, want over een periode van 24 tot 48 uur gaart het vlees langzaam tot het vlees mals en sappig is. Vervolgens wordt het gerecht gereserveerd met rijst of brood. Je moet er even geduld voor hebben, maar dan proef je een stukje eeuwenoude Omaanse geschiedenis.

Muthbe – Een specialiteit uit Dhofar

Muthbe, een regionale specialiteit in de zuidelijke regio Dhofar, is eigenlijk meer een kooktechniek dan een specifiek gerecht. Bij deze methode worden schone platte stenen gebruikt, die zorgvuldig boven een groot kampvuur worden gelegd. Zodra de stenen de ideale temperatuur hebben bereikt, wordt er gemarineerd vlees (traditioneel is dit kamelenvlees) op gekookt. Op het moment dat het vlees in contact komt met de stenen, wordt het vocht uit het vlees onttrokken. Na slechts een paar minuten is het vlees perfect gebakken, knapperig van buiten en mals van binnen.

Maldouf – Een overheerlijk plat brood

Geen Omaanse maaltijd is compleet zonder Maldouf. Dit is een plat brood met fijne laagjes en een heerlijk aroma. Deze vlokkige broodrondjes worden gemaakt van een mengsel van bloem, water en ghee en worden gebakken op een hete bakplaat. De dunne laagjes krijgt men door het zorgvuldig rollen en vouwen van het deeg. Maldouf wordt vaak gegeten met honing, kaas of hartige stoofschotels en voegt aan deze gerechten een knapperige sensatie toe.

Harees – De romige schotel van je dromen

Harees is een populair Omaans gerecht, gemaakt van gemalen tarwe en vlees, vaak kip of lam. Het gerecht wordt langzaam gekookt terwijl er voortdurend geroerd gewordt. Dit zorgt voor een heerlijke romige textuur. Kruiden als komijn en koriander geven het gerecht vervolgens een kruidig aroma. Vaak wordt Harees geserveerd als maaltijd voor het ochtendgloren tijdens de Ramadan, om de locals de hele dag van voedsel te voorzien.

Makbous – Een aromatische mix van texturen en smaken

Makbous is het Omaanse antwoord op Pilaf, een gerecht gemaakt met rijst, vlees (meestal kip of lam) en een scala aan specerijen, waaronder kardemom en kruidnagel. Het gerecht is een mix van verschillende texturen, smaken en aroma’s. De rijst wordt op het vlees en de specerijen gelegd en dit smelt samen tot een heerlijk gerecht. Ook de kostbare specerij saffraan wordt toegevoegd. Deze kun je tevens voor een redelijke prijs kopen in de souks van Oman, mits je goed kunt afdingen.

Halwa – Een zoete sensatie

Geen Omaanse culinaire ervaring is compleet zonder Halwa. Deze traditionele zoete lekkernij, gemaakt van rozenwater, saffraan, noten en suiker, is een zoete sensatie. Dit zoete hapje wordt vaak geserveerd met een kopje Omaanse koffie, waarin je de traditionele smaak van kardemon kunt proeven. De bereiding van deze delicatesse is een zorgvuldig proces: de ingrediënten worden langzaam gekookt in een grote pot en geroerd met een enorme houten spatel totdat het snoepgoed een fluweelachtige consistentie heeft bereikt.

Shoarma – op Omaanse wijze

Shoarma wordt wereldwijd gegeten, maar Oman heeft een eigen unieke draai aan dit geliefde straateten gegeven. Omaanse shoarma staat bekend om het sappige, gemarineerde vlees dat langzaam wordt geroosterd en vervolgens in hapklare stukken wordt gesneden. Het vlees wordt geserveerd in warm brood, met een keuze aan verse groenten, sauzen en toppings. De ware kunst van Omaanse shoarma zit in de marinade, die bestaat uit een unieke mix van specerijen en kruiden die het vlees een smaakexplosie geven. Het langzaam roosteren zorgt ervoor dat het vlees sappig en mals blijft. Tip: bestel er een muntlimonade bij. Die staat in vrijwel elk restaurant of café op het menu en is de ultieme verfrissing bij de Omaanse shoarma.

Omani Chips Sandwich – een nieuwe favoriet

De meeste Omaanse gerechten zijn gebaseerd op eeuwenoude tradities. Maar nieuwe generaties brengen ook nieuwe tradities. De Omani Chips Sandwich moet je proberen! Een pitabrood met zachte kaas en ‘Chips Oman’ met hete saus. Dit wordt opgerold tot een overheerlijk broodje.

Over Oman

Marhaba! Op negen uur vliegen van Nederland worden reizigers in het Sultanaat Oman ondergedompeld in een wereld van 1001 Nachten. Het land aan de Indische Oceaan speelde ooit een sleutelrol in de ontwikkeling van handelsroutes over zee tussen Azië, Oost-Afrika en Europa. Vandaag de dag is het rijke culturele erfgoed aangevuld met moderne, duurzame ontwikkelingen. Bezoekers kunnen zich verheugen op meer dan 5.000 jaar geschiedenis, vijf UNESCO Werelderfgoed-locaties en vele culturele bezienswaardigheden zoals het indrukwekkende Royal Opera House en de Grote Moskee van Sultan Qaboos in de hoofdstad Muscat. Daarnaast biedt Oman verschillende natuurlijke rijkdommen: de meer dan 3.000 kilometer lange kuststrook herbergt droomstranden voor verschillende watersporten, dramatische kliffen en markante uitkijkpunten om zeeleven te spotten, zoals dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden. Het enorme Hajar gebergte doorklieft het binnenland – met 3.075 meter is Jabal Shams de hoogste berg op het Arabisch schiereiland; Jabal Akhdar daarentegen is betoverend met zijn hangende tuinen. Weelderige oases, verborgen wadi’s en metershoge zandduinen nodigen outdoor-liefhebbers uit tot activiteiten als klimmen en wandelen. Diverse specerijen en smaken typeren de veelzijdige keuken van het land.

Meer informatie over Oman vindt u hier:
Website www.experienceoman.om
Facebook www.facebook.com/experienceoman
Instagram www.instagram.com/experienceoman
Twitter www.twitter.com/experienceoman

Het Sultanaat van Oman wordt in Nederland vertegenwoordigd door Lieb Management. Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Lieb Management 
Irene Lipper – Head of PR
T   +31 (0)6-21560233
M  info@lieb-management.nl